Indsendt af Thomas Hesselberg den 19/03/2022 - 22:11

Af Nadia Parbo

Når jeg videregiver min viden om sprog til elever, må jeg ofte spørge mig selv, hvad de har brug for. Er det konkret viden eller måske bare et boost i deres selvtillid? Ofte kommer jeg til sidste konklusion. At tale engelsk frit er tit nøglen til en bedre præstation i både timer og eksamen, mens grammatik nogle gange er med til at forvirre og får den pågældende elev til at overtænke sætninger og tvivl på sig selv igen.

Så har vi brug for grammatik? Eller rettere sagt: har en elev, der i forvejen kæmper med sprog, brug for at vide alt om grammatik? Og hvis ikke den elev, hvem så?

Som jeg ser det, er grammatik med til at finpudse sproget for dem, der i forvejen har en forståelse for det. Grundlæggende grammatik er en vejledning for, hvordan man taler – det er selvfølgelig vigtigt for alle. Men for dem, der har det svært, begynder grammatik hurtigt at blive en stopklods, som de skal stoppe op og tænke over før det næste ord.

Personligt elsker jeg grammatik. Jeg elsker, hvordan det giver nuancer til sproget og hvordan én enkelt forkert præposition kan ændre en hel sætnings betydning. Men jeg kan også forstå, hvordan det kan være en striks lærer, der hele tiden fortæller en om, hvordan man nu har fejlet igen. Og igen. Og igen. Indtil man til sidst ikke engang gider at prøve at lære sproget længere.

Jeg har oplevet mange elever, der har bedt mig om at rette dem, hvis de siger noget forkert. Jeg har også oplevet, at de samme elever, bliver mere og mere usikre, når jeg gør det og afbryder deres talestrøm så meget, at de tit bliver nervøse for at sige noget forkert. Nu retter jeg dem kun, hvis det ændrer på det, de gerne vil sige eller hvis det er betydeligt forkert. Ofte kommer grammatikken så senere helt af sig selv, for selvtillid åbner døren til sprog i stedet for at smække dem.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

Kategori