At undervise som studerende

Indsendt af Thomas Hesselberg den 16/08/2021 - 16:05

Af Nadia Parbo

Som mange andre, begyndte jeg under corona at tænke over, hvor jeg egentlig stod i samfundet og hvilke sikkerhedsmekanismer, der satte i gang, når hele verden stod i brand. Alle de tanker ledte til, at jeg efter sommerferien skal genoptage studielivet i et nyt studium: engelsk.

Det interessante er her, at jeg jo rent faktisk underviser i engelsk og efterhånden har gjort det i lang tid. Så jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad et studium som engelsk kan gøre ved den måde, jeg selv underviser på. Vil jeg blive en mindre personlig tutor, der tænker mere på grammatiske finurligheder eller vil jeg være en tutor med langt mere (sprogligt) overskud end før? Måske noget helt tredje?

For der sker noget, når en studerende, der selv er ved at lære, pludselig skal lære fra sig på et andet niveau end det, vedkommende selv arbejder sig hen imod. Der er også noget tilfredsstillende i at opdage, at man selv rykker sig, mens man underviser andre. Jeg kan ikke forestille mig, at meget i min tilgang til både stoffet og eleven vil komme til at ændre sig, men det er samtidig interessant at tænke over, hvad sprog kan – og hvordan det kan formidles videre til andre, der er i gang med at lære.

Mest af alt tror jeg, at det vil give ny energi. Som tutor og lærer i det hele taget, vil det altid være nødvendigt at genopdage sit fag og genopfinde det fra tid til anden. Vi har vel alle en lærer fra skolen, der virkede til at stå i stampe og undervise det samme år efter år. Det er også det, et nyt studie kan gøre… håber jeg.

Der er mange derude, der skal være tutor for nye elever i år. Jeg har selv ikke nogen – der er ikke meget tid til den slags i år – men jeg vil så vidt muligt prøve at tænke nye tanker, når det kommer til, hvordan jeg kan undervise andre i sproget. Og jeg er sikker på, at det også kan lære mig noget.

<em>Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.</em>

Kategori