Af Nadia Parbo
Der er én ting, jeg altid tænker over, når det kommer til privatundervisning: hvad kan jeg gøre anderledes end den gængse undervisning, der foregår i skolen.
Det er den undervisning, der har vist sig ikke at være nok og selvom den pågældende elev måske bare mangler ekstra opmærksomhed for at forstår stoffet, er det alligevel vigtigt at tænke over, hvad jeg som tutor kan gøre anderledes.
Mit hovedfokus er sprog og ofte er det udtalen, der kan være udfordrende. Der er lyde, vi ikke har som danskere og selvom der er mange skoleelever, der lærer udtale fra film, musik og TV (især når det gælder engelsk), er der stadig områder, hvor ordene kan sidde fast i halsen og ikke formår at komme ud. Forleden tænkte jeg over, hvad jeg kan gøre for det elever, der kæmper netop med denne udfordring og efter et stykke tid kom svaret til mig som en åbenbaring: fonetik. For selvom det kan virke fjollet at sidde og sige mærkelige lyde sammen i en time, har det vist sig at gøre noget andet end det, skolen lægger tid af til.
At prøve at sætte tid af til lydene og derefter danne ord har vist sig at være meget mere berigende end først antaget. I skolen er der ikke tid til den slags og det er derfor, tutoren er det; for at se, hvor tiden kan bruges bedst – også selvom det måske virker sært, når vi gentager de samme ord igen og igen. Men sprogfag underviser kun meget lidt i fonetik og alt, der hører til lydenes verden. Hvis man er en af de elever, der ikke tør sige noget i sprogtimerne, fordi man ikke føler, at man kan sin udtale lige så godt som sine klassekammerater, kan det virkelig give noget at introducere netop fonetik til en mere cementeret del af undervisningen. I hvert fald indtil eleven endelig lærer at sige th-lyden uden at tænke over det.
Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.