Ydmygelser og undervisning

Af Nadia Parbo

Forleden kom jeg til at huske på, hvorfor jeg altid skal stole på mig selv først og fremmest, også når det gælder mit job som underviser.

Jeg blev nemlig headhuntet til et job hos en virksomhed, hvor de underviste i det såkaldte ”business English”. For at høre hvad det gik ud på, tog jeg til en jobsamtale, hvor chefen for firmaet desperat forsøgte at sælge underviserjobbet til mig. Jeg prøvede at forklare ham, at jeg levede et sigøjnerliv i forhold til de mennesker, jeg skulle undervise. At jeg aldrig havde haft et job for et stort firma og derfor ikke vidste, hvordan ”business English” skulle håndteres. At jeg koncentrerede mig om planlægning af festivaler, at jeg var forfatter og i det hele taget havde en kulturel baggrund. Men jeg blev altid mødt med det samme svar: at det skulle nok gå og at jeg var perfekt til det job.

Selv da jeg sendte en halvhjertet dagsorden for de to dage, hvor jeg skulle undervise, blev jeg fortalt, at det var fantastisk og jeg var den bedste, de kunne forestille sig. Jeg sagde ja til jobbet i en blanding af naivitet og positivitet. For måske havde han ret. Måske så han en kvalitet i mig, der gjorde, at jeg sagtens ville kunne undervise i det her. Hvis han ikke var i tvivl, hvorfor var jeg så? Som en mand, der var vant til at ansætte folk, vidste han jo bedst. Ikke sandt?

Resultatet var, at jeg kun var ansat i en enkelt dag. I syv timer stod jeg foran fire kvindelige direktører, der skiftede mellem at sende blikke til hinanden og fnise som de skolepiger, jeg brød mig mindst om i de små klasser. Jeg var blevet ansat til at undervise i engelsk og forskellen mellem engelsktalende kulturer, men de forventede, at jeg gav dem tips til præsentationer og ledelsesstruktur. Og jeg havde jo ret. Jeg ved ikke noget, om deres arbejdsliv. Vi var så langt væk fra hinanden som overhovedet muligt og resultatet var, at jeg brugte syv ydmygende timer i et lokale, der virkede mindre og mindre som tiden langsomt gik.

Jeg har nu lært at stole på mig selv og ikke sige ja til det, jeg ved, at jeg ikke er den rigtige til. Jeg kan ikke undervise i forretningsliv, når jeg aldrig selv har taget del i det. Og så er det lige meget hvor mange gange, jeg så bliver fortalt det modsatte.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame