Om at undervise voksne elever

Af Nadia Parbo

At undervise unge mennesker i gymnasier eller anden form for skole, er relativt nemt. De har fag, emner, opgaver, essays, osv.

Hver uge er der noget nyt at tage sig til og hvis ikke, er det ens eget job som tutor at have noget at tage sig til, når lektierne eller emnerne udebliver.

Det er straks sværere, når det drejer sig om voksne elever med et vagt ønske om at blive bedre. Sommetider er de klar over, hvad der skal gøres for at komme til det ønskede resultat, men i mange af tilfældene er byrden lagt over på den pågældende tutor.

Problemet med dette er, at alle mennesker lærer på forskellig vis. Med de yngre elever er der et udgangspunkt og derfor også en formular for, hvordan det er bedst at indlære. Det er, når udgangspunktet forsvinder, at muligheder for indlæring bliver uendelige og hurtigt kan ende med et forløb, hvor begge parter er forvirrede over, hvordan det skal gribes an.

Som tutor vil den venlige del af mig ikke overbebyrde et menneske, der også har et arbejde og en i forvejen stressende hverdag, mens den ansvarlige del af mig heller ikke vil gøre grin med mennesker, der betaler mig for at lære et nyt sprog. Jeg vil ikke være den sure lærerinde, der står med løftet pegefinger og siger, at eleven skal huske at lave sine lektier. På den anden side. Lære skal de jo helst.

Så hvad er løsningen? Ja, jeg kan godt lide at lave regler for undervisningen, men jeg kan endnu bedre lide dialog og kommunikation, også selvom det måske i starten er svært at sige, hvad de helt specifikt gerne vil gå efter. Det første møde skal bestemt ikke underkendes, for det er her, at forventningsafstemningen skal stemples og cementeres. Jeg skal bare blive bedre til at huske den, holde mig til den. Og ikke være bange for at sætte krav. Heller ikke til de voksne.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame