Udtale i sprogfag

Af Nadia Parbo

Det kan være svært at tale om dygtighed, når der tales om sprogfag. Eksempel: hvis en engelsklærer for eksempel er god til grammatik, men kæmper med udtalen i en sådan grad, at halvdelen af sin danske folkeskoleklasse er bedre end vedkommende, er denne så god nok til sit fag?

Det er kontroversielt, men jeg mener nej. Måske ligger det i en arrogance, der startede, da jeg som ganske ung var langt bedre end mine lærere til den engelske udtale, da jeg både havde et naturligt talent, men også voksede op som popkulturelt besat barn i et hjem, hvor udenlandske film og amerikansk rockmusik var normen. I dag har jeg lagt den arrogance på hylden, når det kommer til mine elever – men ikke altid, når det kommer til lærere.

Forleden fortalte en elev mig, at hun netop havde fået en ny lærer, hvis udtale var så elendig, at eleven nu var kommet i tvivl om, hvorvidt hun kunne stole på grammatikken – også selvom eleven selv kæmper med udtale. Men grammatikken var der intet i vejen med. Alt, læreren havde skrevet i sine kommentarer og rettet til, var rigtigt.

Men sprog er mere end grammatik og mere end ordstilling og den rette bøjning af et verbum. Et sprog er også egnsdialekter og hvor trykket skal ligge. Hvis jeg for eksempel skal lære spansk, er det så nok at kunne stave rigtigt og udforme en sætning på papiret, hvis jeg stadig kæmper med udtalen, fordi min lærer ikke er i stand til at give mig de rette kompetencer?

Selv er jeg en lærer med amerikansk udtale, men jeg spørger altid mine elever, hvilken udtale de foretrækker, når vi begynder undervisning – hvis de helst vil øve sig i det britiske, så er det dét, vi tager. For udtale er vigtigt, mener jeg. Det er en del af sproget – en stor del af sproget – som især lærere burde tage alvorligt. Hvem skal ellers gøre det?

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame