Lytter de?

Af Nadia Parbo

Jeg vil aldrig komme til at lære forskellen på de elever, der lytter og dem, der ikke gør. Man skulle tro, det var nemt.

Man skulle tro, at dem, der kigger på tutoren, derefter på opgaven og nikker indlevende, også lærer mest. Man skulle samtidig tro, at dem, der kigger på klokken, snakker mere end de lytter og generelt virker lidt ukoncentrerede, aldrig kommer til at lære noget.

Men det har vist sig ikke altid at holde stik.

Jeg har en elev, der snakker så meget, at selv hendes familie synes, det er i overkanten. Hun snakkede så uafbrudt i vores første to sessioner, at jeg næsten ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. Hun kunne ikke afbrydes og da timen var slut, måtte jeg lige have en times tid, hvor jeg ikke kunne snakkes til (hvilket var svært, da jeg den dag havde et socialt arrangement efterfølgende). Jeg havde nærmest opgivet hende, for hun gik mere op i at afbryde min undervisning end at tage til sig – troede jeg. For her i eksamenstiden skrev hun så til mig, at hun var røget to karakterer op. På grund af det, jeg har lært hende. Og da jeg kom over min glade overraskelse, begyndte jeg at tænke over de gange, jeg har taget fejl.

Det mindede mig om dengang jeg underviste en dreng, der hele tiden vendte sig om for at se på klokken. Jeg sad og forklarede ham om adverbier og præpositioner og hele tiden kiggede han på uret og faldt i staver. Men når jeg så præsenterede en opgave for ham, lavede han den altid næsten fejlfrit uden at have kunne det kun en times tid før. Det var meget imponerende og jeg sagde det til hans forældre, der grinede og sagde, at det havde de også oplevet flere gange.

Folk har bare forskellige måder at lytte på og det er ikke altid, som vi tror. Så jeg er holdt op med at blive frustreret. Det ender næsten altid med at lærdommen kommer ind.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame