En lang, stejl rejse - om elever der ikke vil undervises

Af Nadia Parbo

Et nyt år er startet op og en elev spurgte, om jeg ikke kunne undervise hendes lillesøster på 10 år i engelsk. Lillesøsteren går i fjerde klasse og jeg plejer ikke at undervise yngre elever, men når jeg bliver spurgt af dem, jeg allerede har, siger jeg altid ja, hvis tiden er til det. Det var den denne gang og på mange måder er jeg glad for det. Denne lillesøster er nemlig sød, charmerende og har en sjov vane med at give mig slik hver gang, jeg kommer for at undervise hende. Der er faktisk kun én ulempe. Hun gider på ingen måde lære noget og hun hader engelsk.

Hver gang jeg begynder at skrive skemaer ned over grammatik, hun senere vil få brug for, begynder en uendelig kamp for at få hende til at lytte. Én gang blev der såmænd affyret en bordbombe for at aflede opmærksomheden (!). Andre gange skal hun lige ud i køkkenet for at hente et bolche, spørger mig om hvad jeg har lavet siden sidst eller, min personlige favorit, hun glider langsomt ned ad stolen, mens jeg prøver at forklare, hvordan man skal bruge denne regel eller dette ord.

Denne lillesøster er ikke blevet undervist mange gange, men allerede nu kan jeg se en lang og meget stejl vej frem. Når der kommer oversættelser, hvor den netop tillærte grammatik er relevant, bliver der alt andet end arbejdet på dem. Er det, fordi sætningerne er for svære? Ikke medmindre ordsammensætningerne ”jeg er i skole” eller ”hun er aldrig hjemme” bringer kvababbelser for hjernen. Ikke desto mindre blev de aldrig løst på trods af lovninger om, at hun år fri efter denne sætning eller den gode, gamle kliché om, at hun kan, hvis hun vil (jeg var villig til at prøve alt på dette tidspunkt). Men nej. Der blev stadig pjattet rundt om ordene som var hver sætning et elektrisk hegn, der skulle undgås for enhver pris.

Så hvordan når man ind til kernen på en elev, der bare ikke gider? Jeg fortæller jer det gerne, når jeg har svaret.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame