Hvordan er det, I taler til hinanden?

Af Nadia Parbo

Forleden kørte jeg på min cykel, hvor jeg gjorde noget som førerens unge datter ikke brød sig om.

Der blev råbt ad mig. Det i sig selv, er en ubehagelig kommunikationsfacon. Men det, der blev råbt, var decideret væmmeligt og påvirkede resten af min dag.

Det mindede mig også om en stil, en af mine elever skrev forleden, der handlede om kommunikationen i landets folkeskoler. Folk sviner hinanden til dagligt, stod der. Bemærkninger som ”din grimme smatso”, og lignende er blevet almindeligheder. Da jeg gik i skole, ville det have været nok til at smadre mit selvværd fuldstændigt.

Hvad er skolen for et sted at komme for at lære, hvis man samtidig skal gardere sig for at blive gennemtæsket verbalt hver eneste dag? Hvordan skal man kunne koncentrere sig om viden og lektier, hvis man lige er blevet kaldt ting, som jeg endda har svært ved at skrive i en klumme? Det burde aldrig være almindeligt at blive truet i sin hverdag og trække på skuldrene af, hvad jeg ville kalde for verbal mobning.

Men det er det, der sker i nogle af skolerne. Jeg var så heldig selv at være en elev i en god skole, hvor der ikke blev set med kærlige øjne på noget, der bare lignede ondskabsfuld adfærd, men det er åbenbart ikke alle steder, hvor den holdning er fremtrædende. Den laissez-faire facon er ikke bare medvirkende til, at nogle elever i disse klasser går rundt med dårlige nerver konstant, men også, at de lærer, at hvis man er en smule utilfreds med andre mennesker, kalder man dem bare ”en klam luderkarl”. Og nu er det ikke for at nedgøre nogens retorik, men jeg tror bare aldrig, der er nogen, der har lært mere, blevet en bedre person eller forstået et andet menneskes synspunkt ved at blive kaldt noget grimt.

Så skal vi ikke tage os af det grimme sprog, hvor det åbenbart starter: i landets skoler. Så prøver jeg at gøre mit i privatundervisningen.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame