Eksamensperioden og det store overblik

Af Nadia Parbo

Det kan være svært at holde styr på sine elever under de forskellige eksaminer.

Pludselig kommer nye strømmende til, sommetider kun til at snakke om grammatik en enkelt time, og måske er der nogle, der gerne vil have hjælp en måneds tid til at forberede sig til de kommende mundtlige og/eller skriftlige eksaminer. Og så er vi ikke engang begyndt at snakke om de unge universitetsstuderende, der enten vil have forklaringer på, hvorfor de er dumpet til en eksamen eller måske bare gerne vil vide, om der er nogle gyldne ord eller råd, der kan få dem nemmere igennem et nyt år. Med andre ord kan eksamensperioden være næsten ligeså stressende for en tutor som for nogle af de elever, der spørger om hjælp.

Det erfarede jeg i hvert fald, da eksaminerne begyndte at strømme ind landet over. Ikke nok med, at jeg skulle overholde tiderne med mine faste elever, blev jeg pludselig nødt til at gøre plads til en masse nye, der alle sammen stillede krav. Der var en uge, hvor jeg blev nødt til at tilsidesætte alle andre projekter og kæmpede med at holde et større overblik.

Det var indtil jeg begyndte at tage det råd til mig, som jeg selv giver, når jeg taler med mine eksamenstruede elever: først og fremmest, plejer jeg at sige til dem, skal du lave et skema over din tid, så du altid vil have et overblik over din tid og på den måde kan få læst mest muligt. Og hvorfor ikke gøre det selv? Med et stort ark begyndte jeg nu at tegne tider ind og pludselig, vupti, havde jeg både tid til forberedelse og overskud nok til at være tilstede, når jeg sad med en elev.

Så til dem, der er i en lignende situation: der er ferie snart – og indtil da er det stadig en god idé at have et organiseret overblik over sin tid. Jeg er i hvert fald endelig færdig med at have stress over andres eksaminer.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame