Det nye kuld

Af Nadia Parbo

Regeringen har lavet et nyt lovforslag imod dobbeltuddannelse (læs om det her). I al sin enkelthed går det ud på, at man nu ikke kan vælge en ny uddannelse, hvis man allerede har én i bagagen. Det er ikke noget, der kommer til at vedrøre mig privat. Jeg afsluttede min uddannelse for år siden og har ingen planer om at tage en uddannelse i et nyt emne. Men det vedrører mit arbejdsliv som tutor. Måske ikke nu, men jeg kan se en fremtid, hvor det vil komme til det. Jeg har nemlig allerede fået en forsmag.

Min undervisning gælder gymnasielever og dem på videregående uddannelser. Jeg har haft mange studerende, der har valgt et fag, de engang brændte for, men nu er brændt inde med på en helt anden måde. De er udmattede, trætte og gider ikke mere. Det er noget, jeg kan hjælpe dem med ved at give et andet perspektiv og måske tænde den oprindelige gnist til faget. Jeg har set det flere gange og jeg vil komme til at se det igen.

Jeg vil i den grad komme til at se det igen, for mange af dem der skriver til mig i fremtiden, vil nu muligvis skrive med en svag desperation om at færdiggøre et studie, der måske ikke længere kan betale sig i samme grad. Jeg har selv en veninde, der kun afsluttede jura, så hun havde nok point til at komme ind på medicinstudiet. Skulle jeg i fremtiden være tutor for en som hende, ville det være en undervisning, der ville have et udgangspunkt i noget opgivende og resigneret.

Jeg kan godt forstå, at folk er utilfredse, men jeg kan også se noget andet for mit eget vedkommende: en fremtid, hvor mine ældre elever i højere grad vil have hjælp til at holde gejsten som hjælp til studiet selv.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame