Den dumme generation

Af Nadia Parbo

I min rolle som tutor burde jeg være en forlængelse af den viden, der begynder på skolebænken. Men med privatundervisninger, er jeg sommetider begyndt at få en rolle i skabelsen af generel viden.

Det er ikke en hemmelighed, at jeg ikke mener, de danske skoler (ja, dette inkluderer gymnasier) lever op til den lærdom, jeg selv fik, da jeg var på samme uddannelsestrin for snart kun femten år siden og derfor bliver jeg ofte overrasket, når dansklærere ikke har undervist deres elever i basale grammatiske elementer eller når historielærere igen fejler i den mest grundlæggende viden.

Jeg er efterhånden ikke kun underviser i sprog, men i paratviden. Og ikke kun i paratviden, men også i sociale omgangsformer, som var en diskret del af pensum, da jeg gik i skole. ”Da jeg gik i skole”. På trods af min unge alder lyder jeg allerede som en gammel dame, men jeg tror, at de danske elever, hvad end de går i gymnasiet, HF eller noget helt tredje, har brug for meget mere viden. Det er jo på grund af deres mangel på viden, at de bliver konstant generet på Facebook eller andre sociale medier, når de endnu engang har lavet en grammatisk fejl, de ikke engang vidste eksisterede.

Så mens os kyndige kloge-åger snakker og klapper hinanden på skulderen, mens vi snakker om ”den dumme generation”, skal vi først og fremmest se på dem, der underviser den. For når jeg fortæller en elev, at hun skal huske, at der kun skal stå lille ”i”, når der er tale om en præposition, kigges der næsten altid undrende på mig. For hvad er en præposition? Og hvad er det, jeg siger med lille ”i” og stort ”I”, når der er tale om personlige pronominer? Hvad er et personligt pronomen? Det har hun da aldrig blevet undervist i. Ja, i det tilfælde (og det er næsten dem alle) er det altså op ad bakke. Det tror jeg mange af de formidable lærere, der heldigvis også er derude, vil være enige med mig i.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame