Findes ubrugelig viden?

Af Nadia Parbo

Da jeg gik i skole, stillede jeg ofte mig selv et enkelt spørgsmål, som alle elever spørger sig selv om på et eller andet tidspunkt i deres skoletid: vil jeg nogensinde komme til at brug denne viden til noget som helst?

Det skete aldrig i de timer, jeg godt kunne lide – selvfølgelig kunne jeg bruge engelsk- og dansktimerne. Men hvad med fysik og naturfag? Ville det nogensinde være vigtigt for mig at kende den periodiske tabel og ville jeg nogensinde have noget som helst behov for geometri?

Det spørgsmål får jeg nu selv ofte, bare med omvendt fortegn: er det overhovedet brugbart at kende de danske litterære klassikere og hvorfor i alverden er det vigtigt at kende forskellen på at adjektiv og et adverbium?

Men er noget viden ubrugelig? Når skolen stopper og et menneske tager en bestemt vej i livet, er det så overhovedet interessant at vide noget om alt det andet, når det aldrig kommer til at bruges til noget som helst?

Alt viden er brugbar. Selv hvis jeg aldrig selv fik brug for hverken fysik eller kemi, indebærer de en grundlæggende viden om den verden, som er vigtig for mig og alle andre at bære rundt i verden. Det samme gælder for litteratur, der som bekendt er grundstenen til intellektuel dannelse. Når det første halve år i gymnasiet går med sætningsanalyse til stor frustration for mange en elev, har jeg ofte en diskussion med nogle om, hvorfor dette er vigtigt, men det er altid vigtigt at kunne formulere sig, så andre mennesker ikke har den undskyldning for ikke at kunne tage en person seriøst.

Ja, jeg var selv én af dem, der rynkede på næsen af fag, jeg ikke brød mig om og som jeg svor, at jeg ikke ville have noget med at gøre, når jeg sidste gang gik ud ad skolens porte. Men hvor er jeg glad for, at jeg alligevel lyttede efter. For selvom jeg hadede matematik mere end noget andet, har det sommetider gjort min hverdag lettere. For ingen viden er ubrugelig. Heller ikke den, der virker sådan, når man sidder på skolebænken og keder sig.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame