De besværlige penge

Af Nadia Parbo

Noget af det sværeste ved at undervise, har altid været spørgsmålet om penge. Slet ikke altid. Ni ud af ti gange er det ligeså nemt, som det burde være.

Man yder en service. Man bliver betalt. Kontant, MobilePay, netbank, mulighederne er mange. Alligevel kan det sommetider falde nogle svært at betale uden at blive mindet om det flere gange først – og sommetider endda prøve at presse prisen ned.

Gennem nogle år er jeg kommet regelmæssigt hos en familie, hvor dette mønster har været konstant. Jeg underviser. Pengene kommer ikke. Jeg skal minde om dem. De kommer stadig ikke. Jeg skal minde om dem igen. De indtræder endelig på kontoen.
Dette plejer at tage et par dage.

Ydelsen har ikke været at beklage sig over. Jeg har fået eleven to karakterer op og alt burde være fryd og gammen. Alligevel blev jeg forleden spurgt, om jeg ikke kunne gå ned i pris (jeg har hørt om lønforhøjelser efter god indsats, men ikke lønnedstigning efter lignende), hvorefter samtlige timer inden eksamen blev aflyst, fordi de ikke havde råd. Jeg blev kontaktet igen med beklagelsen, at pengene jo skulle tages fra opsparingen, men okay. Implicit lå det om jeg ikke lige kunne arbejde gratis.

Bliver privatundervisning ikke respekteret eller anset som et hverv, der skal betales for? Jeg ved det ikke, men der er en del af mig, der hverken bliver fornærmet eller træt af det konstante mønster, men derimod er nysgerrig efter at vide, hvad der prompter en så skødesløs omgang med det arbejde, jeg sætter i undervisningen.

Hvad det har lært mig er dog, at jeg ikke længere finder det ligeså pinligt at spørge efter løn, som jeg gjorde i starten. Det bliver man hurtigt vænnet fra, når arbejdet begynder at bestå af ikke kun formidling, men også en repeterende skattejagt.

I skrivende stund er jeg på jagt efter betalingen for den sidste undervisningstime. Jeg har allerede spurgt den anden gang. Lad os krydse fingre for, at det lykkes.

Nadia Parbo er - udover at være tutor på Tutoren.dk - freelance journalist og forfatter. Hun har en uddannelse indenfor film- og medievidenskab, hvilket hun også bruger i sit job, når hun er ude og anmelde film for diverse medier. Hun bor i København.

BlogReklame